• BIST 95.852
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 14 °C

Numan Kurtulmuş'tan Gündeme Dair Flaş Açıklamalar

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. AK Parti'nin Anayasa değişikliği paketinde 330'u bulduğu anda düğmeye basacağını söyleyen Kurtulmuş, anayasa değişikliğinin TBMM'de 367 ile kabul edilmesi halinde de halka götürüleceğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ak Parti'nin yeni paketi ne zaman meclise getireceğine ilişkin, "Anayasal reform sürecine ihtiyaç var. Bir Anayasa değişikliği söz konusu olduğu için AK Parti'nin buna tek başına gücü yetmiyor. Sadece MHP ile değil bütün partilerle ortak bir görüş sergilemek isteriz. 330'u alacağımızı anladığımız anda düğmeye basarız. Biz tek başımıza yapacak olsak çok yapardık.

PAKET İLK ÖNCE KİME SUNULACAK?

Numan Kurtulmuş: Önce tabi partilerle de göreceğiz Milliyetçi Hareket Partisi şu anda bu sürecin önünü açan bir parti olarak göründüğü için dolayısıyla burada Milliyetçi Hareket Partisi ile hiç olmazsa sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili bir şey kamuoyu üzerinden de olsa konuşulmuş vaziyette. Dolayısıyla diğer partilerin de bu sürece katılmasını arzu ederiz Biz tekliflerimizi netleştirdikten sonra tabi ki Cumhuriyet Halk Partisi ile de bir temas kurulmasını isteriz. Milliyetçi Hareket Partisi ile de tabiî ki bu temas kurulacaktır.

Sayın Bahçeli başından itibaren kendi stratejisi bakımından kendisince doğru bir istikamette yürüyor ve diyor ki; eğer parlamentoda ne söyleyeceksek kamuoyu önünde de bunu söyleyeceğiz diyor. Ama ne söyleyeceğimiz tespit etmek bakımından bize bir teklifle gelin diyor. Dolayısıyla konumunu açık ve net ortaya koyuyor. Dolayısıyla biz tekliflerimizi olgunlaştırıp hangisini Milliyetçi Hareket Partisi’nin tercih edeceği noktasında bir görüşmenin başlaması gerekir. Burada siyasi ayak oyunlarının konuşulmasını doğru bulmam. Ortada bir ihtiyaç var. Halkın doğrudan doğruya cumhurbaşkanı seçmesiyle birlikte başlayan bir süreç var. Sayın cumhurbaşkanımız kendi anayasal sınırları içinde şimdiye kadar hareket ediyor ama bu sistemdeki mevcut durumun yasalarda düzeltilmesiyle ilgili bir talep var" şeklinde konuştu.

İDAM CEZASI VE ÖCALAN'IN DURUMU

Kurtulmuş, idam cezasının geriye doğru işlemesi hakkında, "Bunlar hukuki meseleler. Siyasetin karar vermekteki mahareti buradadır. Kamuoyu talepleriyle, hukuki düzenlemesi ona göre yapılır. Talebin karşılanabileceğine karar verilirse bu adım atılır. Numan Kurtulmuş geriye dönük işleyen idam cezasının Abdullah Öcalan'ın durumuna nasıl bir etki yapacağı konusunda, "Bu önemli ve zor bir karar. Burada herhalde yeterince açık söyledim. Bir mevcut hukuki ve siyasi şartlar bir halkın beklentileri. Bunların arasındaki uyum ve denge eğer ortaya çıkar net bir kanaat oluşursa yine bu da aynı şekilde Anayasa değişikliği gerektirdiği için bizim tek başımıza yapacağımız bir şey değil. Parlamentoda bunun önünü açabilecek bir durum ortaya çıkarsa gereği yapılır" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE ABD MODELİ Mİ TERCİH EDİLECEK?

Numan Kurtulmuş başkanlık sisteminde tercih edilecek modele ilişkin, "Baştan beri biz niye falanca model üzerinde duruyoruz dedik. Dünyada çok farklı başkanlık modelleri var. Bu tecrübelerin içinde her bir başkanlık sisteminin oturması yıllar almış. Biz bugün Türkiye'de başkanlık sistemine geçsek bunun tam oturması, yasal altyapının yapılması yıllar alacak bir geçiş sürecidir. Her toplumum kendi sosyolojisi var, her ülkenin kendi siyasal dinamikleri. Bu dinamikler üzerinde Türkiye kendisine uygun bir modeli ortaya koyuyor. Bizim teklifimiz bu. Burada iki yanlış anlaşılma var. Birisi başkanlık sistemi gelirse eyalet sistemi gelir üniter yapı ortadan kalkar. AK Parti'nin teklifinin bununla hiçbir ilgisi yoktur.

Başkanlık sistemi Türkiye'deki üniter yapıyı devam ettirecek şekilde tanzim edilmiştir. İkincisi sanki başkanlık sistemi gelirse parlamento ortadan kalkacakmış gibi görülüyor. Tam tersine bizim teklif ettiğimiz başkanlık sisteminde halk tarafından seçilmiş parlamento ortadadır. Bununla ilgili belki seçim sistemi değişerek siyasi partiler yasasındaki gerekli düzenlemeler yapılarak barajda aşağı çekilerek çok daha etkin güçlü bir parlamento ve yasama faaliyetlerin denetim faaliyetlerin çok daha güçlü bir parlamentoyu öngörüyoruz. Dolayısıyla bu iki yanlış algı üzerinden başkanlık sistemi Türkiye'ye uygun değildir görüşünün pompalanmasını doğru bulmuyoruz" açıklamalarını yaptı.

2 KASIM 2016 BİRİNCİBÖLGE

• Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.